در این گزارش ماهنامه صبا مروری بر فیلمهای راه یافته به بخش رقابتی داشتهایم.
طبق اعلام دستاندرکاران جشنواره، فیلمهای بخش مسابقه سینمای ایران پیش از جمعبندی نهایی هیئت انتخاب توسط شورای پروانه نمایش بازبینی شدهاند. باتوجه به اعلام ۳۳ فیلم در بخش رقابتی و ۴ فیلم بخش انیمیشن ترکیب آثار این دوره به حداقل ۴۰ فیلم خواهد رسید که چیزی حدود دو برابر آثار ادوار قبلی جشنواره است. اینکه فیلمهای انیمیشن مانند سال گذشته، در بخشی مستقل داوری میشوند، اتفاق خوبی است که گویا باتوجه به تثبیت روند تولیدات این گونه سینمایی، به تقویم سالانه جشنواره الصاق شده و دیگر قرار نیست مانند برخی ادوار، فیلمهای انیمیشن در فهرست آثار بلند سینمایی، دیده و داوری شوند.
سعید سهیلی، رعنا آزادیور، منیر قیدی، محمود گبرلو، حسین کرمی، آرش خوشخو و محمدرضا صباح اعضای هیئتانتخاب جشنواره امسال بودند. با این مقدمه نگاهی اجمالی به مهمترین فیلمهای این فهرست میاندازیم.
بخش مسابقه سینمای ایران
«آبستن» فیلمی با دو کارگردان
ژانر: درام اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۲
کارگردان: مصطفی تنابنده و محمد تنابنده
فیلم «آبستن» در یک سکانس پلان ساخته شده و این موضوع از اصلیترین ویژگیهای آن است. توماج دانش بهزادی، عباس غزالی و سوگل خلیق ازجمله بازیگران این فیلم هستند. قصه فیلم درباره یک موضوع خانوادگی است و تنها سه دیالوگ کوتاه در خلاصه داستان آن آمده است. آبستن تاکنون در چند جشنواره بین المللی شرکت کرده است و کارگردانی این اثر را مصطفی و محمد تنابنده برادران کوچک تر محسن تنابنده بازیگر مشهور سینما و تلویزیون بر عهده داشتهاند.
«آنتیک»، برشی از تاریخ معاصر
ژانر: اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۲
کارگردان: محمدهادی نائیجی
فیلم سینمایی «آنتیک» از فیلمهای کمدی جشنواره امسال است به تهیه کنندگی محمودبابایی. «آنتیک» قصهای از دل تاریخ معاصر ایران را روایت میکند و با ترکیبی متفاوت از بازیگران سینمای ایران به سراغ یک سوژه ملتهب رفته است؛ پژمان جمشیدی و بیژن بنفشهخواه ازجمله بازیگران آن هستند. فیلم کمدی «آنتیک» بیسروصدا تو نیمه اول امسال فیلمبرداری شد و دست روی سوژهای خاص گذاشته است.
«اسفند» قصه شهادت
ژانر: دفاع مقدس
سال تولید: ۱۴۰۲-۱۴۰۱
کارگردان: دانش اقباشاوی
فیلم «اسفند» در آبادان کلید خورد و اگرچه تهیهکنندگی آن برعهده زنده یاد جلیل شعبانی بود، اما ادامه مسیر تولید با مهاجر توحیدپرست پیگیری شد. این فیلم روایتگر مقطع مهمی از زندگی شهیدعلی هاشمی از فرماندهان مطرح دفاع مقدس در شناسایی و طرحریزی عملیات خیبر در قرارگاه سری نصرت است که با مشارکت بنیاد سینمایی فارابی و موسسه هنری رسانهای اوج ساخته شده است. رضا مسعودی، مهدی زمینپرداز، یاسین مسعودی، محمد عسگری و محمدرضا عقدایییزدی ازجمله بازیگران این فیلم سینمایی هستند.
«اشک هور»، در ژانر دفاع مقدس
ژانر: دفاع مقدس
سال تولید: ۱۴۰۲
کارگردان: دانش اقباشاوی
«اشک هور» نسخه سینمایی سریالی با عنوان «قرارگاه سری نصرت» است که سازمان سینمای سوره آن را تولید کرده است. این فیلم مانند فیلم «اسفند»، روایتگر مقطعی از زندگی شهیدعلی هاشمی است. در خلاصه داستان «اشک هور» آمده است: سفره شام ننه علی باز مانده بود. صدای آژیر قرمز و صدای ضدهواییها در عمقِ تاریکِ کوچه او را نگران میکرد. ننه علی درانتظار آمدن پسرش از جبهه، آرام روی سکوی ِجلوی در نشست… بیست و دو سال ِتمام.
این فیلم سینمایی دومین همکاری مهدی جعفری و مجتبی فرآورده بعد ازفیلم سینمایی «بیست و سه نفر» است. رویا افشار و تورج الوند، بازیگران این فیلم هستند.
«بازی را بکش»، و یک داستان واقعی
ژانر: اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: ابراهیم عزیزی
پروانه نمایش این فیلم شهریورماه امسال صادر شده بود و محسن کیایی، هدی زینالعابدین، محمد بحرانی و پوریا رحیمیسام ازجمله بازیگران آن معرفی شدهاند. این فیلم براساس یک داستان واقعی ساخته شده و محصول نوآر کارن فیلم است و پخش آن توسط شایسته فیلم انجام میشود. محمدابراهیم عزیزی برای اولین تجربه کارگردانی خود دست روی موضوعی گذاشته که ممکن است حساسیت برانگیز باشد. فیلم بازی را بکش که به موضوعی ملتهب پیرامون فوتبال می پردازد، حضور دارند.
«بازی خونی» و مرور اتفاقی تاریخی
ژانر: تاریخی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: حسین میرزامحمدی
این فیلم درباره اتفاقات اوایل انقلاب است. در آبان ماه سال ۱۳۶۰ اتحادیه کمونیستهای ایران معروف به سربداران در جنگلهای آمل و اطراف آن به منظور خلق یک انقلاب دیگر مستقر میشوند. فیلم سینمایی «بازی خونی» به کارگردانی حسین میرزامحمدی و تهیهکنندگی سعید پروینی ساخته شده و ارسطو خوش رزم، سارا حاتمی و لیندا کیانی در آن به ایفای نقش میپردازند. حسین میرزامحمدی پیش از این نیز با فیلم «کت چرمی» در بخش مسابقه جشنواره چهل و یکم حضور داشت.
«ترک عمیق» و قصه یک بیمار روانی
ژانر: درام اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: آرمان زرین کوب
این فیلم به کارگردانی آرمان زرینکوب است و به تهیهکنندگی محسن چگینی ساخته شده است. در خلاصه خط داستانی این فیلم سینمایی آمده است: «محمود از بیمارستان روانی مرخص میشود و فخری از آمدن محمود با خبر است. زمان زیادی از آمدن محمود به خانه نمیگذرد که مهمان ناخواندهای به جمع آنها اضافه میشود و رازهای تاریک بهتدریج فاش میشوند.»
در «ترک عمیق» که نام قبلی آن «والس سه نفره» بوده رضا بابک، بابک انصاری، حمید رشید و گلچهره سجادیه بازی کردهاند.
«بچه مردم» فیلمی مرموز
ژانر: درام اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: محمود کریمی
«بچه مردم» در سکوت کامل خبری تولید شد و هیچ عکس و اطلاعات خاصی از آن رسانهای نشده است. داستان این فیلم در چند مقطع زمانی روایت میشود که یک مقطع آن مربوط به دوران جنگ است.
فیلم «بچهمردم» درباره شهدای بهزیستی است که در منظومه آثار نمایشی سینمایی و تلویزیونی و حتی پلتفرمها موضوعی کاملا مغفول مانده است و برای نخستین بار تبدیل به دستمایه مضمونی یک اثر نمایشی میشود.
محمود کریمی هم از مستندسازهای باسابقه سینماست، اما عمده شهرتش به حضور در برنامه «خندوانه» و ساخت پشتصحنههای این برنامه برمیگردد.
«پیش مرگ» بازسازی زندگی شهید
ژانر: دفاع مقدس
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: علی غفاری
پیش مرگ برشی از زندگی شهید سعید قهاری سعید است. این فیلم به دلیل پراکندگی لوکیشنها و شرایط سخت فیلمبرداری، یک پروژه پیچیده و دشوار بود و فیلمبرداری آن در شهرهای آذربایجان، قم، تهران و کرج انجام شده است. مهدی نصرتی، حسام منظور، الناز ملک، آرش آصفی، مهیار شاپوری و ساناز سعیدی از بازیگران اصلی این اثر هستند و نقش شهید را مهدی نصرتی ایفا میکند.
علی غفاری پیش از این با فیلم «تک تیرانداز» در جشنواره حضور داشت.
«تاکسیدرمی» طنزی تاریخی
ژانر: کمدی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: محمد پایدار
فیلم «تاکسیدرمی» روایتی کمدی از زندگی برادر ناتنی شاه در بحبوحه انقلاب بوده که ماجرایش در بحبوحه انقلاب اسلامی میگذرد و محصول حوزه هنری است.
مجید صالحی با گریمی متفاوت در نقش یک شکارچی در این فیلم بازی کرده و حسن معجونی و هادی کاظمی هم در تلاش برای شکار گوزن زرد ایرانی در حال انقراض، از دیگر بازیگران این فیلم فانتزی هستند.
فیلم «تاکسیدرمی» اولین اثر بلند محمد پایدار، به نویسندگی محسن ملکی و محمد پایدار و تهیهکنندگی محمدجواد موحد است.
«چشم بادومی» و موضوعات داغ اجتماعی
ژانر: درام اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: ابراهیم امینی
فیلم چشم بادومی در ژانر درام اجتماعی قرار دارد و به موضوعات ملتهب و حساس اجتماعی پرداخته است. این فیلم در مورد مسائل پیچیده اجتماعی است که میتواند تاثیرات عمیقی بر بیننده بگذارد. این فیلم اولین تجربه کارگردانی ابراهیم امینی است که داستان متفاوتی از یک درام اجتماعی دارد. ساره بیات، مهدی هاشمی، علی باقری و ستایش دهقان از بازیگران اصلی این فیلم معرفی شدهاند.
«خاتی»، داستان دل کندن
ژانر: اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: فریدون نجفی
این فیلم داستانی احساسی و عمیق درباره انسانهایی است که مجبور به ترک محل زندگی و سرزمین خود میشوند، اما همچون درختی که ریشههای عمیقی در خاک دارد، نمیتوانند به سادگی دل از آنجا بکنند. در خلاصه داستان آن آمده است: «تراژدی وقتی آغاز میشود که محکوم به رفتن میشوی، آن هم وقتی همچون تنهاترین درخت جنگل بلوط ریشه در خاک دواندهای.»
فیلم سینمایی «خاتی» با نویسندگی احمد رفیعزاده و تهیهکنندگی محمد کمالیپور ساخته شده و از فیلمهای راه یافته به جشنواره امسال است. در این فیلم سارا بهرامی، آناهیتا افشار، سعید آقاخانی، فرید سجادیحسینی و علی عاملهاشمی بازی کردهاند.
«خدای جنگ»، روایتی از شهید تهرانیمقدم
ژانر: جنگی
سال تولید: ۱۴۰۲
کارگردان: حسین دارابی
حسین دارابی فیلم سینمایی «خدای جنگ» را بر اساس زندگی شهید حسن طهرانیمقدم جلوی دوربین برده، فیلمی که روایتی حساس از یک اتفاق مهم معاصر را به تصویر کشیده است.
فیلم سینمایی «خدای جنگ» سومین فیلم این کارگردان پس از «مصلحت» و «هناس» است. در این فیلم سینمایی که به تهیهکنندگی سعید سعدی و با مشارکت سازمان اوج ساخته شده است، هیچ بازیگری کاراکتر شهید طهرانیمقدم را بازی نمیکند، اما ساعد سهیلی نقش یکی از همرزمان شهید طهرانیمقدم را بازی میکند.
«داد»، سرک در دنیای نوجوانی
ژانر: اجتماعی- خانوادگی
سال تولید: ۱۴۰۲
کارگردان: ابوالفضل جلیلی
ابوالفضل جلیلی پس از سالها با فیلم «داد» در جشنواره حضور دارد آن را به همراه امیر سیدزاده تهیه کرده و مدتی قبل در جشنواره ورشو هم نمایش داشت. جلیلی درباره این فیلم میگوید: در داستان فیلم «داد» سعی کردهایم مقوله، وفای به عهد را مد نظر داشته باشیم که امیدوارم موفق شده باشیم.
در این فیلم ابوالفضل سلیمی، کاوه دارابی، مسعود ناجی، شهاب طباطبایی، محمدرضا بختیاری و حسین میرزایی بازی کردهاند. این فیلم درباره مسائل و مشکلات مبتلا به نوجوانان است و به کنکاش درباره شرایط گروه سنی زیر ۱۸سال و تاثیرگذاری جامعه، خانواده و فرهنگ عمومی بر آنها در جهت قدم برداشتن در مسیر درست یا سوق دادنشان بهسوی بزهکاری و ناهنجاریهای اجتماعی میپردازد.
«دست تنها»، فیلمی نامعلوم
ژانر: اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: امیرحسین ثقفی
امیرحسین ثقفی با ساخت نخستین فیلم بلند سینمایی خود با عنوان «مرگ کسب و کار من است» موفق به کسب دیپلم افتخار بهترین کارگردانی از بیست و نهمین جشنواره فیلم فجر شد. او اکنون ۱۴ سال است که در عرصه کارگردانی فعال است. آخرین کار ثقفی تا پیش از «دست تنها»، فیلم «کوچه ژاپنیها» بود که تابستان امسال روی پرده رفت.
دست تنها فیلم در سکوت کامل خبری تولید شده و تاکنون هیچ عکس و خبری از آن منتشر نشده. اما گفته میشود که ثقفی آن را در همان حالوهوای فیلم آخرش یعنی «کوچه ژاپنیها» ساخته است. مجید مظفری و پیام احمدینیا بازیگران این فیلم هستند.
«رها»، با حضور سوپراستارها
ژانر: ملودرام اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: حسام فرهمند
فیلمنامه «رها» توسط محمدعلی حسینی و حسام فرهمند نوشته شده و مرضیه برومند به عنوان مشاور کارگردان در این پروژه حضور دارد.
فیلم رها نه تنها به خاطر حضور بازیگران شناخته شده، بلکه به دلیل همکاری با فیلمسازان فیلم اولی و فیلمنامه نویسان جوان، نویدبخش یک تجربه سینمایی تازه و متفاوت است. «رها» نخستین اثر بلند سینمایی حسام فرهمند با بازی غزل شاکری و شهاب حسینی ساخته شده است. تهیهکنندگی این فیلم را سعید خانی برعهده داشته که امسال با دو فیلم در جشنواره حضور دارد. این فیلم بهعنوان یک ملودرام اجتماعی معرفی شده است.
«زمانی در ابدیت» و بلاتکلیفی
ژانر: اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۱
کارگردان: مهدی نوروزیان
این فیلم در طول ۸۷ روز بهطور کامل در ایران فیلمبرداری شده است و لوکیشنهای آن تهران، جزیره قشم، شهر ورزنه، مازندران و منطقه کوهستانی شمال ایران و هممرز با دریای خزر است. جدیدترین فیلم نیکی کریمی در مقام تهیهکننده است. لیلا حاتمی، بابک حمیدیان، عباس غزالی، نوید پورفرج، ترنم کرمانیان، مرجان اتفاقیان و بیتا فرهی در این فیلم بازی کردهاند. در بخشی از داستان این فیلم آمده است: شوهر مریم (لیلا حاتمی) بهطور مرموزی ناپدید شده و او و دختر ۱۲ سالهاش را در بلاتکلیفی رها کرده. آنها امیدوارند که او زنده باشد.
«زیبا صدایم کن»، فیلمی اقتباسی
ژانر: اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: رسول صدرعاملی
صدرعاملی دو سال است که روی فیلمنامه «زیبا صدایم کن» کار کرده است. این اثر جدیدترین تولید کانون پرورش فکری در حوزه فیلمسازی است و براساس اقتباس از کتاب «زیبا صدایم کن» نوشته فرهاد حسنزاده ساخته شده است. در واقع یکی دیگر از کارگردانهای صاحبنام این دوره از جشنواره، رسول صدرعاملی است که با فیلم «زیبا صدایم کن» در جشنواره حضور دارد. این فیلم به تهیهکنندگی سیدمازیار هاشمی ساخته شده و در حوزه سینمای نوجوان و در ادامه کارهای قبلی این فیلمساز تعریف میشود. تمام داستان این فیلم در خیابان ولیعصر اتفاق میافتد بهطوریکه از میدان راهآهن آغاز میشود و در یک صبح تا شب به تجریش میرسد. امین حیایی ازجمله بازیگران این فیلم است.
«سونسوز»، فیلمی به زبان ترکی
ژانر: اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۲
کارگردان: رضا جمالی
در خلاصه داستان فیلم آمده است: بیست سال پیش کاظم فیلمساز پیری در مورد نازایی زنان روستایشان، فیلم مستندی می سازد که در آن زمان راش های فیلم او توسط زنان روستا دزدیده شده و از بین می رود؛ حالا بعد از بیست سال متوجه می شود که مشکل نازایی از زنان روستا نبوده و این بار کاظم تصمیم می گیرد تا فیلمی بسازد تا حقیقت نهفته این ماجرا را آشکار سازد و در مسیر ساخت فیلم با مشکلات بزرگ تری مواجه می شود
در این فیلم که به زبان ترکی در استان اردبیل تولید شده است، بازیگرانی چون مریم مؤمن، حمدالله سلیمی، بهروز الله وردی زاده، صفت آهاری، ناصر محبی، رسول علی نژاد، ولایت خوبدل، احمد پروستان، محمد سیف، سیامک شاگردی، المیرا طاعتی، تعارف زمانی و حبیب شهبازی به ایفای نقش پرداختهاند.
«شاه نقش» فیلمی درباره سینما
ژانر: اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: شاهد احمدلو
فیلم شاه نقش جدیدترین ساخته شاه احمدلو با بازی بهرنگ علوی و هومن برقنورد یکی از فیلمهای حاضر در بخش مسابقه جشنواره فیلم فجر است که نگاهی به بدنه سینما دارد و درباره خود سینما است.
در خلاصه داستان فیلم شاه نقش آمده است: شهاب و ناصر قصد شرکت در انتخابات شورای مرکزی صنف خود را دارند. هر کدام سعی می کنند در انتخابات صنف برنده شوند.
شاهد احمدلو سعی کرده است در فیلم جدیدش به سراغ بازیگری و قدیمیهای بازیگری برود. حرفه و شغلی که در گذشته دنیای عجیب و متفاوتی داشته و حالا با بازنمایی دنیای ستارههای قدیمی سینما سعی میکند ادای دینی به این فضا داشته باشد.
«شمال از جنوب غربی» درباره منافقین
ژانر: جنگی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: حمید زرگرنژاد
این فیلم به ماجرای توطئه منافقین در قائمشهر در اوایل انقلاب میپردازد. گروههای چریک فدایی خلق موسوم به جریان اشرف دهقان در آن سالها در قائمشهر در پی ایجاد پایگاههای مردمی بودند.
این فیلم که تجربه جدید زرگرنژاد پس از فیلم «شماره ۱۰» است، با فضایی اکشن و سیاسی معرفی شده و مصطفی زمانی، امیر آقایی و بهناز جعفری بازیگران اصلی آن هستند.
«شوهر ستاره»، قصهای زنانه
ژانر: اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: ابراهیم ایرج زاد
ابراهیم ایرجزاد، پیش از این با اولین فیلم بلند سینمایی خود «تابستان داغ» رکورد بیشترین تعداد نامزدی در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر را کسب کرد؛ او پس از فیلم «عنکبوت» که در جشنواره حضور نداشت، امسال با فیلم شوهر ستاره در جشنواره چهل و سوم شرکت میکند. گفته میشود این فیلم قصهای زنانه را به تصویر میکشد. در این فیلم که به تهیهکنندگی علی اوجی ساخته شده، حامد بهداد و فریبا نادری بازی کردهاند.
«صد دام»، یک شباهت مرموز
ژانر: کمدی-خانوادگی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: پدرام پورامیری
رضا عطاران در فیلم «صد دام»، نقش مردی را بازی خواهد کرد که به دلیل شباهت به صدام از او میخواهند تا نقش بدل او را ایفا کند! این فیلم به کارگردانی پدرام پورامیری، تهیه کنندگی مجتبی رشوند جلوی دوربین رفته است. شباهت عجیب رضا عطاران با صدام حسین قبل از اعدام از عوامل انتخاب این بازیگر برای فیلم «صد دام» بوده است.
فیلم سینمایی «صام» به کارگردانی پدرام پورامیری و به تهیهکنندگی مجتبی رشوند است و در این فیلم علاوه بر رضا عطاران؛ بازیگران چهرهی دیگری چون آزاده صمدی و پریناز ایزدیاز ایفای نقش میکنند.
«صیاد»، زندگینامه فرمانده ارتش
ژانر: جنگی و اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: جواد افشار
حسین ترابنژاد که طی یکدهه اخیر، کارنامه قابلقبولی از خود در زمینه نگارش فیلمنامه به جای گذاشته است، در نخستین اثر بیوگرافی خود، به برش مهمی از زندگی شهیدصیاد شیرازی پرداخته است.
فیلم سینمایی «صیاد» به کارگردانی جواد افشار و تهیهکنندگی محمدرضا شفیعی ساخته شده و علی سرابی نقش شهید صیاد شیرازی و مارال بنیآدم نقش همسر او را در این فیلم بازی میکنند.
«صیاد» محصول بنیاد سینمایی فارابی و بنیاد شهید انقلاب اسلامی است که با حمایت سازمان عقیدتی ـ سیاسی ارتش توسط موسسه فرهنگی ـ هنری صاد تولید شده است.
«فریاد»، راز یک قتل
ژانر: اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: محمدرضا اردلان
در خلاصه داستان فیلم آمده است: هاوار برای کار وارد مرغداری میشود. در مرغداری قتلی صورت میگیرد و هاوار ناخواسته درگیر ماجراهایی میشود.
محمدرضا اردلان پس از ساخت چند فیلم کوتاه، نخستین فیلم بلند سینمایی خود را به تهیهکنندگی بهمن اردلان؛ صدابردار و صداگذار شهیر سینمای ایران جلوی دوربین برد. اردلان دیگر کارگردان فیلم اولی است که با فیلم فریاد در جشنواره چهلوسوم فجر حضور دارد و بهزاد دورانی، مهرداد ضیایی، علیرضا مهران، یاسین طلوعی، امیر کبوتریان و حمید ابراهیمی بازیگران این فیلم هستند.
«کفایت مذاکرات»، با استاندارهای طنز مخاطب پسند
ژانر: کمدی اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: سهیل موفق
سهیل موفق سال گذشته فیلم «نوروز» را در بخش مسابقه داشت و پیش از آن هم فیلمهای «شکلاتی» و «پاستاریونی» و… را برای گروه سنی کودک و نوجوان ساخته بود . فیلم «کفایت مذاکرات» اولین تجربه او در زمینه ساخت فیلمی برای رده سنی بزرگسال است. این فیلم از محصولات ابراهیم عامریان است که طی سالهای اخیر تمامی فیلمهای پرفروش و رکودشکن را تهیه کرده و مرد رکوردها لقب گرفته است. کمدی جدید او حالا دارای استانداردهای است که توانسته نظر هیات انتخاب را جلب و راهی بخش مسابقه بشود.
محسن کیایی، مهران غفاریان، رویا میر علمی و ایمان صفا در این فیلم حضور دارند.
«گوزنهای اتوبان» و معضلات اجتماعی
ژانر: اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: ابوالفضل صفاری
گوزنهای اتوبان در ژانر اجتماعی تولید شده و فیلمنامه آن را باقر سروش و ابوالفضل صفاری نوشتهاند. این فیلم چهارمین فیلم بلند ابوالفضل صفاری پس از فیلمهایی مانند بیبدن، رهایش و بعد از آزادی است و به معضلات روز جامعه میپردازد.
فیلم «گوزنهای اتوبان» با بازی الناز شاکردوست، نوید پورفرج و صدف استهبدی با حضور افتخاری بهنوش بختیاری و پیمان قاسمخانی به کارگردانی و تهیهکنندگی ابوالفضل صفاری با داستانی اجتماعی ساخته شده است.
«لولی»، و حضور یک مستندساز
ژانر فیلم : درام اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: رضا فرهمند
ترکیب بازیگران : ژیلا آل رشاد
رضا فرهمند از سینمای مستند آمده و یکی از بهترین کارهای او در این عرصه ساخت مستند «زنانی با گوشوارههای باروتی» است که در جشنوارههای داخلی و خارجی خوش درخشیده است. او پیش از فیلم «لولی» فیلم نیمه بلند «اتاق صعود» را ساخته است.
فیلم او در سکوت کامل خبری تولید شده و تهیهکنندگی آن را جلیل اکبری صحت برعهده دارد. روزنامه نگار سابق که مدیر روابط عمومی بنیاد سینمایی فارابی بوده و در چند دوره هم مدیریت روابط عمومی جشنواره فیلم فجر را برعهده داشت.
«ماریا»، سوءتفاهمی دردسرساز
ژانر: اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۲
کارگردان: مهدی اصغری ازغدی
مهدی اصغری ازغدی برای نخستین بار با فیلم ماریا حضور در جشنواره فیلم فجر را تجربه میکند. اصغری که تحصیلات خود را در رشته سینما گذرانده، در حوزه ادبیات داستانی نیز فعالیت کرده است. «ماریا» پیش از این در چند جشنواره معتبر جهانی حضور داشته و جوایزی را به خود اختصاص داده است.
در خلاصه داستان این فیلم آمده است: تکهای از فیلم تمرین بازیگری یک دختر جوان علاقهمند به بازیگری در نقش یک روسپی خیابانی، به طور ناخواسته پخش شده و هیچکس باور نمیکند که این فیلم تنها یک تمرین بازیگری بوده است، حتی خانوادهاش. و حالا دو سال بعد…
«ماریا» با بازی صابر ابر، پانتهآ پناهیها، حسین محجوب، محمد صدیقیمهر و با معرفی دو بازیگر جدید با نامهای کامیاب گرانمایه و مهشید خدادی ساخته شده است.
«مرد آرام»، فیلمی درباره افغانها
ژانر: اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: بهنوش صادقی
در خلاصه داستان این فیلم آمده است: نوبهار با اکراه، زنِ مرد سالمندی به نام زمان شده است. ابتدای زندگی مشترک آنها اتفاقاتی رقم میخورد که احساسات نوبهار را کاملاً نسبت به زمان تغییر میدهد.
بهنوش صادقی کارگردان این فیلم، تنها کارگردان زن جشنواره امسال فیلم فجر محسوب میشود. وی سابق بر این به عنوان بازیگر در سینما و تلویزیون فعالیت داشت و از سال ۱۳۹۴ با ساخت فیلم «خانه دیگری» پا به عرصه کارگردانی گذاشت و بعد از ۹ سال با سرمایه گذاری تصویر شهر دومین فیلم بلند خود را کارگردانی کرد. مهدی هاشمی نیز با این فیلم نخستینبار تهیه کنندگی را تجربه کرده است.
«موسی کلیمالله» و بازگشت حاتمیکیا
ژانر: تاریخی
سال تولید: ۱۴۰۱
کارگردان: ابراهیم حاتمیکیا
حاتمیکیا تصمیم گرفت فیلمنامه سریال موسی را بار دیگر بازنویسی کند. سیدمحمود رضوی تهیهکنندگی سریال را برعهده گرفت و حدود ۳سال پیشتولید این سریال تاریخی و پرهزینه طول کشید. چند وقت پیش هم این کارگردان کهنهکار تصمیم گرفت با تغییر فیلمنامه، نسخه سینمایی را در ۳مقطع کودکی، میانسالی و پیری حضرت موسی در ۳فیلم سینمایی مجزا بسازد!
حالا پنج سال پس از خروج ابراهیم حاتمی کیا او بار دیگر به جشنواره میآید. حاتمیکیا با استفاده از تکنولوژی تولید مجازی برای اولینبار در ایران، نسخه سینمایی و پیشنمایش «موسی کلیمالله (ع)» را برای حضور در جشنواره فیلم فجر آماده کرده است. مریلا زارعی در نقش مادر حضرت موسی (ع) ازجمله بازیگران این فیلم معرفی شده است.
«ناتور دشت»، اقتباس از رمانی جهانی
ژانر: اجتماعی
سال تولید: ۱۴۰۳
کارگردان: محمدرضا خردمندان
فیلمنامه فیلم ناتور دشت با الهام از داستانی واقعی، توسط سیدمحمدرضا خردمندان و حمید اکبری خامنه به نگارش درآمدهاست. رمان ناطور دشت نوشته جروم دیوید سلینجر یکی از آثار مطرح ادبیات آمریکا است که داستان آن درباره یک نوجوان هفده ساله به نام هولدن کالفیلد است.
سیدمحمدرضا خرمندان پیش از این با فیلم «۲۱ روز بعد» در دوره سی و پنجم جشنواره نامزد بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد. او امسال با فیلم سینمایی «ناتوردشت» در این دوره از جشنواره شرکت کرده است.
هادی حجازیفر و میرسعید مولویان زوج اصلی این فیلم هستند که برای اولینبار کنار یکدیگر قرار میگیرند. این فیلم تازهترین محصول سازمان سینمایی سوره محسوب میشود که به سفارش مرکز تولیدات سینمایی سوره تولید شده و مهدی فرجی تهیهکننده آن است.
«۱۹۶۸»، دومین فیلم فوتبالی
فیلم سینمایی «۱۹۶۸» به کارگردانی امیرمهدی پوروزیری و تهیه کنندگی ایرج محمدی است که با پایان فیلمبرداری راهی جشنواره چهل و سوم فیلم فجر میشود. فیلمنامه این اثر توسط جواد کتابی و داوود گنجوی به نگارش درآمده است. « ۱۹۶۸» دومین محصول سینمایی موسسه امام روح الله (ره) به حساب میآید.
ماجرای این فیلم به بازی فوتبال ایران و اسرائیل در جام ملتهای آسیا ۱۹۶۸ (۲۱ اردیبهشتماه ۱۳۴۷) برمیگردد که در آن بازی ایران دو بر یک اسرائیل را شکست داد. در این فیلم امیر نوروزی، امیراحمد قزوینی و پادینا کیانی بازی کردهاند و امسال دومین دوره جشنواره خواهد بود که یک فیلم فوتبالی پس از «پرویز خان» در این رویداد سینمایی به نمایش درمیآید.
فهرست انیمیشنها
«افسانه سپهر» با محوریت یوز ایرانی
انیمیشن سینمایی «افسانه سپهر» به کارگردانی عماد رحمانی و تهیهکنندگی مهدی جعفری جوزانی، برای حضور در چهل و سومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر آماده شده است. این انیمیشن با محوریت یوز ایرانی، داستانی هیجانانگیز از قهرمانی سپهر و بابو را به تصویر میکشد و ظاهرا کاظم صیاحی صداپیشگی یکی از شخصیتهای اصلی را برعهده دارد. کارخانه صنایع سرگرمی مهوا، تولیدکننده این اثر، سال گذشته نیز با انیمیشن «شمشیر و اندوه» در چهل و دومین جشنواره فیلم فجر حضور داشت. این اثر برای اولین بار در تاریخ انیمیشن ایران با استفاده از اسکن انسانی (MetaHuman) تولید شده بود.
«پسر دلفینی ۲» در ادامه استقبال از سری اول
انیمیشن فانتزی ماجراجویی پسر دلفینی، در اولین قسمتش داستان نوزادی را روایت میکرد که توسط یک دلفین در دریا پرورش داده شده بود. هنگامی که یک هواپیما در دریا سقوط میکند، یک دلفین جوان به نام سفید و مادرش یک نوزاد انسانی مییابند و از او مراقبت میکنند. دلفین بعداً بزرگ میشود و بعد از اینکه متوجه میشود یک انسان است، برای یافتن مادرش به خشکی میرود. حالا قسمت دوم این انیمیشن پرمخاطب، آماده شده و به جشنواره رسیده است. محمد خیراندیش کارگردان این انیمیشن پس از اکران این انیمیشن در امریکا خبر ساخت پسر دلفینی ۲ را داده بود.
«ژولیت و شاه»
این انیمیشن، جدیدترین اثر اشکان رهگذر با تهیه کنندگی آرمان رهگذر و ازمحصولات استودیو هورخش است.این اثرپس از انیمیشن سینمایی «آخرین داستان» به وقایع تاریخی شکل گیری تئاتر غربی در ایران می پردازد. همچنین سریال «ژولیت و شاه» قرار است بعد از اکران عمومی نسخه سینمایی این انیمیشن در ۱۰ قسمت ۲۰دقیقه ای تولید شود.
«زال و رودابه» داستان یک عشق افسانهای
زال و مهراب کابلی ملاقات کوتاهی با هم داشتند. وقتی مهراب به کاخش برگشت در همان لحظه همسرش سیندخت و دخترش رودابه را دید که در شبستان قدم میزدند، سیندخت به نزد مهراب شتافت و گفت: بگو ببینم، امروز که به نزد زال رفتی، چگونه بود؟ آیا او طبع و سرشت مردی و انسانیت دارد؟ او از سیمرغ چه میگوید؟ چهرۀ او چگونه است؟
مهراب پاسخ داد: ای سرو سیمین، کسی را تاکنون مانند او، ندیدی. او دلی چون شیر نر دارد و زور و قوتی چون پیل دارد، او بسیار جوان و اگر چه موی بدنش سپید است، اما زیبنده و برازندۀ اوست.
رودابه دختر مهراب وقتی سخنان را شنید دلش در مهر زال گره خورد و از خواب و خوراکش کاسته شد و آرام و قرار نداشت و این راز را به نزدیکان خود نیز گفت.
این داستانی است که محمدعلی سجادی آن را دستمایه انیمیشن خود ساخته است.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است