در این گزارش ماهنامه صبا تحلیل چهار سینماگر و استاد دانشگاه را حوزه سینما میخوانید.
سینمای ایران که در چند دهه گذشته با فتح جایزههایی مهم از رویدادهای معتبر سینمایی دنیا بر اعتبار دیرین خود بیش از پیش افزوده بود، در چند سال گذشته روندی کاملا نزولی را در پیش گرفته است. در این مدت اگرچه تعدادی فیلم از کارگردانهای شناخته شده ایرانی در جشنوارههای بینالمللی حضور داشتند و جوایز ارزشمندی هم کسب کردند اما آنچه به عنوان جریان رسمی سینمای ایران شناخته میشد، تقریبا در حال حذف از عرصه بینالمللی است. ریشهیابی این مسئله به دلایل مختلفی میرسد که از مهمترینِ آنها توقف ساخت فیلمهای باکیفیت و غیبت فیلمسازان مطرح در جریان تولید سینما و صد البته سیاست گذاریهای نامناسب و گاه اشتباه است. از طرف دیگر یک واقعیت مهم این است که حجم تولید محتوا در سینمای دنیا بسیار بالا رفته و حتی کیفیت فیلمها نسبت به سالهای گذشته بهتر شده است. این موضوع کاملا قابل ارزیابی است و میتوان سینماهای بسیاری را مانند هند و ترکیه مثال زد که فیلمهای قابل توجهی را عرضه میکنند و تقریباً در بسیاری از جشنوارههای معتبر هم حضور دارند؛ جشنوارههایی که ما در آنها غایب هستیم، آنها پذیرفته شده و جایزه هم میگیرند و در نهایت فیلمهایی که در بازارها و اکرانهای جهانی حضور دارند و خبری از سینمای ایران نیست. تحلیل چهار سینماگر و استاد دانشگاه را درباره این افول میخوانید.
مهدی عظیمی میرآبادی تهیه کننده سینما
برای ایجاد تحول در شورای عالی انقلاب فرهنگی و اصلاح برخی رویکردهای این شورا به ویژه در حوزه سینما ما نیازمند تغییر نگرش مدیران شورا هستیم؛ دبیر جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی برای شروع تغییرات باید از نظر صاحب نظران و کارشناسان دغدغه مند نهایت بهره را ببرند و مشاورانی زبده را به کار گیرند. اعضای محترم شورای عالی انقلاب فرهنگی نباید فریب این حربه را بخورند که حوزه فرهنگ و هنر دستوری نیست! کسانی که چنین ادعایی را مطرح میکنند قطعاً میخواهند در حوزه فرهنگی و هنری کشور خلل ایجاد کنند. ما باید اصول و مهندسی فرهنگی داشته باشیم و بر اساس آن پیش برویم و هر کاری باید در راستای اهداف طراحی شده مهندس فرهنگی باشد.
سیداحمد میرعلایی مدیرعامل پیشین بنیاد سینمایی فارابی
مدیران شورای عالی انقلاب فرهنگی باید بدانند و آگاه باشند که این روزها به واسطه نفوذ فرهنگی دشمنان قسم خورده نظام و انقلاب اسلامی ما با مشکلات عدیدهای مواجه هستیم و اگر تدبیری در مواجهه با این پدیده شوم نداشته باشیم مشکلاتمان مرتباً افزایش پیدا خواهد کرد. شورای عالی انقلاب فرهنگی اگر در دورههای مختلف به وظیفه خود خوب عمل کرده بود امروزه نباید شاهد این همه نابسامانی فرهنگی در جامعه باشیم؛ نابسامانیهای حوزه فرهنگ و هنر در سینما و تلویزیون به شدت مشهود است و قطعاً کم کاری شورای عالی انقلاب فرهنگی در این امر مهم دخیل بوده و هست.
عباس لاجوردی کارگردان سینما
امیدوارم شورای عالی انقلاب فرهنگی تدبیری اندیشه کند تا سینما از دست افراد بیفرهنگ نجات یابد چرا که هرچه بحران در سینما وجود دارد به واسطه حضور و جولان دادن افراد بی فرهنگ و بی ریشه در آن است! ما باید در جمهوری اسلامی ایران توجه به سینمای دینی و انقلابی را مدنظر داشته باشیم و این کار محقق نمیشود مگر آنکه شورای عالی انقلاب فرهنگی در این خصوص مصوبات لازم الاجرایی را داشته باشد و مهمتر از آن نظارت جدی بر اجرای این مصوبات داشته باشد.
دکتر فرشته روح افزا استاد دانشگاه
سینما امروزه در کشورمان بسیار سطحی و دم دستی شده و به همین دلیل هم به وفور آثار نازلی در آن تولید میشوند که هیچ دغدغهای جز درآمدزایی در گیشه یا هنر برای هنر ندارند این در حالی است که سینما باید مباحث کلان سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و… را دنبال کند و ما نیازمند آن هستیم که شورای عالی انقلاب فرهنگی در این راستا تدبیر ویژه داشته باشد و مدیران سینمایی را ملزم به انجام این کار نمایند. شورای عالی انقلاب فرهنگی باید نظارت جدی بر عملکرد مدیران سینمایی داشته باشد؛ مدیران سینمایی هم باید دغدغه مندانه جلوی تولید فیلم های نازل و سطحی را بگیرند و تنها به فکر درآمدزایی از طریق سینما نباشند!
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است