در این گزارش مروری بر موسیقی متن هفت فیلم وسریال ماندگار زنده یاد فریدون شهبازیان داشتهایم.
فریدون شهبازیان موسیقیدان، آهنگساز و از رهبران ارکستر ملی در روز ۲۲ دی در سن ۸۲ سالگی درگذشت. بخش مهمی از فعالیتهای شهبازیان در زمینه آهنگسازی برای آثار سینمایی و سریالهای تلویزیونی بود. او از اواسط دهه ۵۰ تا سالهای اخیر در کنار سایر فعالیتهایش، در سینما و تلویزیون فعال بود و چندبار برنده جایزه یا کاندید دریافت سیمرغ برای ساخت موسیقی بود.
فریدون شهبازیان در واقع راه پدرش حسین شهبازیان، از موسیقیدانهای مهم عصر پهلوی اول و دوم را ادامه داد. پدرش از اولین نوازندگان ویولن در رادیو بود و فریدون را به هنرستان عالی موسیقی فرستاد. این ابتدای مسیر او در راه موسیقی بود. بعدتر شهبازیان از دانشگاه هنرهای دراماتیک فارغالتحصیل شد. او در دهه ۴۰ و ۵۰ برای خوانندگان پیش از انقلاب آهنگسازی میکرد. در کنار آن برای برخی از مستندهای تلویزیون و فیلمهای سینمایی هم آهنگ میساخت. اما پس از انقلاب و با تغییر ساختار موسیقی در دهه ۶۰ بیشتر مشغول آهنگسازی بیکلام برای فیلمهای سینمایی شد. او از آهنگسازان پرکار دهه شصت بود و هفتاد بود و در این سالها ۹ بار کاندید دریافت جایزه شد و توانست یک سیمرغ، یک تندیس خانه سینما و یک تندیس جشنواره آسیا پاسفیک را دریافت کند. علاوه بر این او آثار ماندگاری برای سینما و تلویزیون ساخته که در یادها باقی مانده.
شیرسنگی | مسعود جعفری جوزانی | ۱۳۶۵
فیلم «شیرسنگی» اثری ساخته مسعود جعفری جوزانی درباره مسایل مربوط به ایل بختیاری و اختلافات با ماموران انگلیسی بود. جعفری جوزانی برای ساخت موسیقی این فیلم سراغ فریدون شهبازیان رفت. شهبازیان برای این فیلم یک آلبوم موسیقی با تم موسیقی محلی بختیاری ساخت. در این آلبوم ۵ ترانه بختیاری با صدای تورج زاهدی منتشر شد و ۲۵ قطعه بیکلام برای موسیقی متن فیلم. فریدون شهبازیان برای اولین بار در پس از انقلاب برای ساخت این موسیقی در پنجمین جشنواره فیلم فجر کاندید دریافت جایزه ساخت بهترین موسیقی شد.
پاییزان | رسول صدر عاملی | ۱۳۶۶
«پاییزان» در سالهای دهه ۶۰ یکی از فیلمهایی بود که با موضوع خانوادگی و پرداختن به مسایل در بستر خانواده توسط رسول صدرعاملی ساخته شد. گروه سازنده فیلم، ساخت موسیقی آن را برعهده فریدون شهبازیان گذاشتند. او جز موسیقی متن فیلم، یک قطعه با کلام هم با شعری از جواد مجابی و با صدای یک خواننده جوان به نام میثاق بنیمهد ساخت. این قطعه در سالهای میانی دهه ۶۰ که هنوز ژانر پاپ چندان مجالی برای ظهور پیدا نکرده بود، پس از اکران فیلم در سینما بسیار مورد توجه قرار گرفت.
هیوا | رسول ملاقلیپور | ۱۳۷۷
«هیوا» ساخته رسول ملاقلیپور و یکی از فیلمهای قابل توجه این کارگردان است که در میانه دهه ۷۰ و درباره شهیدان مفقودالاثر ساخته شد. این فیلم داستان زنی است که بعد سالها همچنان منتظر بازگشت همسر رزمنده خود است. ملاقلیپور برای سخت موسیقی این فیلم سراغ فریدون شهبازیان رفت. شهبازیان بر روی شعری از علی معلم دامغانی، موسیقی قرارداد که به صورت گروهی بر روی آن شعر را میخواندند. این قطعه به همراه موسیقی متن فیلم، مجموعه اثرگذار را به وجود آورده بود که در میان موسیقی متن فیلمهای ژانر جنگ در دهه ۷۰، در ذهن مخاطب ماندگار شد. موسیقی متن «هیوا» کاندید دریافت تندیس از جشن خانه سینما در سال ۱۳۷۸ شد.
شام آخر | فریدون جیرانی | ۱۳۸۰
فریدون جیرانی پس از فیلم جنجالی «قرمز» سراغ یک داستان عاشقانه خارج از عرف درباره عشق یک جوان به زنی میانسال رفت. این فیلم با نام «شام آخر» به یکی از آثار متفاوت ابتدای دهه ۸۰ تبدیل شد. جیرانی ساخت موسیقی این فیلم را به فریدون شهبازیان سپرد. به دلیل داستان جنایی و پر از فراز و نشیب این فیلم، شهبازیان سراغ یک ملودی سوپرانو با تم جنایی رفت که اثرش بر روی سکانسهای پرهیجان «شام آخر» بسیار زیاد و ماندگار بود.
معصومیت از دست رفته | داودمیرباقری | ۱۳۸۲
داود میرباقری سریال «معصومیت از دست رفته» را براساس زندگی شخصیتی تاریخی به نام شعذب خزانهدار ساخت. داستان در زمان شهادت حضرت علی تا به امامت رسیدن امام حسین ادامه داشت. میرباقری ساخت موسیقی این سریال را به فریدون شهبازیان سپرد او هم براساس یک موسیقی عربی، به شیوه ارکسترال موسیقی متن و تیتراژ سریال را ساخت. تیتراژ پایانی «معصومیت از دست رفته» با صدای محمد اصفهانی و شعری از شهیار قنبری، در زمان پخش سریال بسیار مورد توجه قرار گرفته بود.
اخراجیها | مسعود دهنمکی | ۱۳۸۵
مسعود دهنمکی، مستندساز و از طرفداران طیف سیاسی اصولگرا، سال ۱۳۸۵ اولین فیلم بلند سینمایی خود را براساس یک داستان واقعی درباره جمعی از ارازل و اوباش ساخت که به مناطق جنگی میروند. این فیلم یکی از آثار کمدی متفاوت سینمای ایران در دهه ۸۰ بود که در سال ۱۳۸۵ رکورد گیشه را زد. در ادامه همکاری موفق شهبازیان با محمد اصفهانی در سریال «معصومیت از دست رفته»، این دو دوباره در این فیلم سینمایی هم همکاری کردند. موسیقی متن و تیتراژ پایانی فیلم اخراجیها که با وجود داستان کمدی، تمی محزون داشت، بسیار مورد استقبال قرار گرفت.
کلاه پهلوی | سیدضیاالدین دری | ۱۳۹۱
ضیاالدین دری، پس از تجربه موفق سریال «کیف انگلیسی» با داستان دیگری از همان دوره تاریخی سراغ ساخت سریال «کلاه پهلوی» رفت. او برای ساخت موسیقی این سریال از دو آهنگساز استفاده کرد؛ فریدون شهبازیان و مجیذ انتظامی. شهبازیان موسیقی متن سریال را ساخت و انتظامی قطعههای تیتراژ این سریال را تولید کرد. این مجموعه با اینکه به موفقیت «کیف انگلسی» نرسید، اما موسیقی آن و ساختههای شهبازیان در خاطرات جمعی مردم ماندگار شد.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است