جشنواره برلین هر ساله در ماه فوریه به مدت یازده روز در برلین آلمان برگزار میشود و یکی از قدیمی ترین و معتبرترین جشنوارههای سینمایی در جهان و اروپاست. به بهانه بررسی سینمای آلمان، به معتبرترین جایزه این کشور نیز پرداختهایم.
تاریخچهای برای جشنواره خرسها
این جشنواره برای مردم برلین در سال ۱۹۵۱، در آغاز جنگ سرد، به عنوان «نمایشگاه دنیای آزاد» ایجاد شد و چون این جشنواره در میان آشفتگیهای میان جنگ شکل گرفت، تا به امروز جزو سیاسیترین جشنوارههای بزرگ فیلم در جهان شناخته شده است.
جشنواره فیلم برلین در کنار جشنواره فیلم ونیز و جشنواره فیلم کن، مهمترین رویداد سینمایی اروپا بهشمار میرود. این جشنواره هر ساله جایزه خرس طلایی و خرس نقرهای را به برگزیدگان بخش اصلی اهدا میکند. خرس بهعنوان نمادی از شهر برلین شناخته میشود. در بخشهای چندگانه این فستیوال، مسابقه، پانوراما، فُروم، نسل، پرسپکتیو کینو آلمان، برلیناله کوتاه و چشماندازی به گذشته، حدود ۴۰۰ فیلم به نمایش در میآیند. رئیس این جشنواره از سال ۲۰۰۱ تا به حال دیتر کاسلیک است.
جشنواره برلین محل منحصر به فرد اکتشاف و سرگرمی هنری است و یکی از بزرگترین جشنوارههای عمومی در جهان است که سالانه باعث جذب دهها هزار بازدید کننده از سراسر جهان میشود. برای صنعت فیلم و رسانه، این یازده روز در ماه فوریه یکی از مهمترین وقایع در تقویم سالانه ضروری است.
هر سال حدود ۴۰۰ فیلم از تمام ژانرها و فرمتها در بخشهای مختلف و ارائههای ویژه برلین نشان داده میشود.
بخشهای چندگانه جشنواره
بخشهای مختلف این جشنواره شامل ۶ بخش مسابقهای، ۴ بخش جنبی، ۲ بخش بازار و یک بخش حمایت مالی و یک بخش استعدادیابی است. در زیر خلاصهای از مهمترین نکات هر بخش را میخوانیم:
بخش اصلی (Competition): فیلمهای بلند با حداقل مدت زمان ۷۰ دقیقه میتوانند در این بخش شرکت کنند. تمامی فیلمها محدودیت نمایش جهانی دارند، به این معنی که قبل از برگزاری جشنواره نباید در هیچ کشور دیگری به جز کشور سازنده فیلم، اکران شده باشند. جوایز خرس طلایی و خرس نقرهای مخصوص این بخش از جشنوارهاند که در بخشهای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامه، بهترین بازیگری و نگاه نو اهدا میشوند. دو جایزه ۵۰۰۰۰ یورویی نیز برای بهترین فیلم داستانی و بهترین فیلم مستند درنظر گرفته شده است.
فیلمهای کوتاه با حداکثر مدت زمان ۳۰ دقیقه میتوانند در این بخش شرکت کنند. تمامی فیلمها در این بخش هم محدودیت نمایش جهانی داند. فیلمهای برگزیده این بخش به آکادمی اسکار معرفی میشوند. در این بخش علاوه بر جوایز خرس طلایی و خرس نقرهای جایزه ی ۲۰۰۰۰ یورویی نیز درنظر گرفته شده است.
پانوراما(Panorama): این بخش مختص فیلمهایی است که نگاهی صریح و جدید را به مسائل مختلف(سیاسی، جنسیتی و…) داشته باشند. فیلمهای بلند با حداقل مدت زمان ۷۰ دقیقه میتوانند در این بخش شرکت کنند. در این بخش محدودیت نمایش اروپا آورده شده است که البته محدودیت نمایش جهانی ترجیح داده میشود. جوایزی به مجموع ۱۲۰۰۰۰ یورو برای این بخش تعریف شده است.
انجمن(FORUM): این بخش مختص آثار آوانگارد، تجربی، مقالات، مشاهدات طولانی مدت، گزارشهای سیاسی و مناظر سینمایی کشف نشده است. فیلمهای داستانی و مستند با حداقل مدت زمان ۶۰ دقیقه میتوانند در این بخش شرکت کنند. در این بخش نیز همانند بخش پانوراما محدودیت نمایش اروپا آورده شده است. جوایز متفاوتی برای این بخش تعریف شده است.
نسل جوان(GENERATION): در این بخش فیلمهای داستانی، مستند و انیمیشن، فیلمهای ژانری و آثاری که زبان رسمی سینما را گسترش میدهند، با هم رقابت می کنند. فیلمهای کوتاه زیر ۲۰ دقیقه و فیلمهای بلند بالای ۶۰ دقیقه میتوانند در این بخش ثبت نام شوند. در این بخش نیز همانند بخش پانوراما محدودیت نمایش اروپا آورده شده است.
مهمترین جوایز در برلین، خرس طلایی و خرس نقرهای است که توسط هیئت داوران بینالمللی به فیلمها در مسابقه اهدا شده و متعلق به جوایز مشهور در صنعت فیلمهای بین المللی هستند.
بازار فیلم آلمان
بازار فیلم اروپا یکی از سه بازار مهم و بزرگ جهان است که هر ساله همزمان با برگزاری جشنواره فیلم برلین در کاخ موزه هنری «مارتین گروپیوس بائو» برگزار میشود. این بازار محلی برای تجمع مهمترین تهیهکنندگان، خریداران، سرمایهگذاران، نمایندگیهای خرید و پخشکنندگان فیلم است. براساس آمارهای سال ۲۰۱۱ میلادی در این بازار ۴۰۰ کمپانی و هزار و ۵۳۲ خریدار حضور داشتند. در همین سال بیش از هزار سانس از فیلمهای جدیدی از سراسر دنیا به نمایش درآمد. در بخش تولیدات مشترک از بازار فیلم اروپا، تهیهکنندگان میتوانند با معرفی پروژههای مورد نظر خود، برای این پروژهها سرمایهگذار یا شریک پیدا کنند. در بازار فیلم سال ۲۰۱۲ چهار صد و پنجاه و پنج نمایشگاه برگزار شد که در این نمایشگاهها هزار و ۶۹۱ خریدار بینالمللی و ۸ هزار و ۹۸ کارشناس سینمایی از ۹۴ کشور جهان حضور داشتند و در این میان ۸۲۰ فیلم طی هزار و ۱۶۶ سانس به نمایش آمد.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است